Minna-Maaria Lax Ajatuksia sukupuolten väliltä ja välistä

Taitoluistelun saloihin viiskymppisenä

Liityin syksyllä aikuisluisteluryhmään. Vuosien ajan olin etsinyt ensin ryhmää ylipäätään ja sittemmin sopivan tasoista ryhmää. Lapsuuden muistikuvaksi mieleeni kun ovat piirtyneet ne hetket, jolloin katselin tuvan mustavalkotelkkarista naisluistelijoita valkoisissa luistimissaan. Jospa joskus minäkin?

Se joskus koitti viiskymppisenä. Iisalmesta löytyi ainoastaan vähän pitemmällä taidoissaan oleva, oman ikäisistäni koostuva naisryhmä. Sinnepä sitten syksyllä, suurella innolla ja vähällä järjellä - kunnon horjahdus, värttinäluun murtuma ja käsi pakettiin ja siinäpä se syksy olikin taputeltu.

Dancing on ice-formaatti televisiossa syksykaudella piti kipinää yllä samoin kuin pistäytymiset Iisalmessa katselemassa muiden tekemisiä kaukalon reunalta. Ennen joulua uskaltauduin uudelleen jäälle, järki päässä mutta polvet setsuurina. Pikkuhiljaa uskallus voitti pelon.

Kevätkaudella liityin mukaan ohjattuun opetukseen. Nollataidoilla jokainen opittu liike on juhlahetki ja melkein jokainen kokeiltu liike on itselle uusi. Miten pysyä yhdellä jalalla pystyssä, miten päästä edes se metri taaksepäin, mikä se ulko- ja sisäkaari on, miten olla sotkeutumatta piikkeihin?

Vähä vähältä taidot ovat alkaneet karttua ja vuorotteluvapaa mahdollistaa päivittäisen jääharjoittelun. Valmentajan ei tarvitse korjata enää ihan kaikkea tekemistä. Ryhmäytyminen on edennyt ihanasti - "Revontulet" koostuu mukavista ihmisistä, joita ainakin vielä tällä hetkellä yhdistää rakkaus valkoisiin luistimiin.

Ihanaa kevyttä liitelyä tasaisella jäällä? Ei vaineskaan, vaan erittäin vaativa ja kokonaisvaltainen liikuntamuoto. Kropassa pitää olla voimaa, jotta liikkeet pystyy tekemään. Tasapainoa vaaditaan, kun kehon paino on noin neliösentin kokoisen alueen päällä. Tekniikkaosaaminen kehittyy harjoittelun kautta. Notkeutta ja sulavuutta tarvitaan vartalonkiertoihin, luisteluasentoihin ja sitä kautta tasapainon ylläpitoon. Ja se hymykin pitäisi muistaa välillä väläyttää!

Kun aiemmin minua ei saanut kuntosalille lahjonnan, uhkailun eikä kiristyksenkään avulla, niin nyt käyn siellä ilomielin kahdesti viikossa tekemässä luistelupainotteisen kymmenkohtaisen kunto-ohjelman. Keppi kulkee mukana halleilla alkuverryttelyä varten. Lisäksi kuntosalilla voi tehdä kuivaharjoitteita luistimet jalassa kumimaton päällä, peilien edessä. Ja edelleen, edessä on piruettilusikan osto, jotta pääsee oheisharjoittelun muodossa vihkiytymään käännösten ja pyörimisen saloihin. Ehkä viikon mittainen kesäleirikin kutsuu pahasti koukkuun jäänyttä harrastajaa!

Mutta mutta, missä miehet? Jotenkin sääliksi käy yleisöluistelussa käydessä hokkarihemmojen kouhkaamispainotteinen suorittaminen, kun sitä vertaa taitoluistelijoiden kokonaisvaltaiseen fyysiseen ja taiteelliseen tekemiseen. Taitoluistelu kun on fyysisyydessään ihan oikeesti, Mila Kajaksen sanoin, "äijien laji"!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hokkarihemmo nauraa täällä ääneen;)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ole hyvä vaan! Ei tänne itkemään ole tultu, ilo on rakennettu pienistä mukavista asioista:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nauroin, kun nauratti tuo tarina ja sen kerronta, eli tulin hyvälle mielin;)

Käyttäjän Minttunen kuva
Hannele Rehuttu

Juu, ei miehet ihan helposti pistä taitoluistimia jalkaan. Mistä edes saa 42+ koon luistimia? Pakko vetää niillä hokkareilla sitten, eikä niillä pahemmin pyörähdellä.

Minähän en ole luistellut ala-asteen jälkeen, koska ei ole nilkat kestäneet. Välillä kyllä tekisi mieli kokeilla, mutta eihän tällaisen jalkavammaisen ämmän ylisuureen ja epämuodostuneeseen jalkaan mikään käy :( Paitsi se hokkari ehkä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Täytyy ottaa hieman sanojaan takaisin. Käväisin taitoluisteluliikkeessä Helsingissä ja kuulin, että miehet ovat alkaneet löytää joukolla luistinostoksille. Kyllä niitä taitoluistimia tehdään miehille jotain kokoon 46 saakka, tilauksesta tietty saa millaiseen jalkaan vaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eihän taitoluistelussa olisi sarjoja miehille ja pariluistelulle, jos kaupassa ei olisi heille luistimia lainkaan ostettavissa.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset